Devlet Destekli Alacak Sigortası Nedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından devlet destekli bir Alacak Sigortası havuzu kurulmuştur.
- Firmaların yapmış olduğu, herhangi bir teminata bağlanmamış yurtiçi vadeli satışlardan doğan borcun ödenmeme riskini teminat altına alan sigorta ürünüdür.
- Amaç; kredi limiti tahsis edilmiş bir alıcının iflas, iflas anlaşması, tasfiye, vb. hukuki durumlar ile temerrüde düşmesini teminat altına almaktadır.
- Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi’ne yıllık net satış hasılatı 125.000.000 TL’yi aşmayan KOBİ’ler dâhil olabilecektir. Sisteme dahil edilecek KOBİ’ler merkezi risk değerlendirmesi sonucunda belirlenecektir.
- 120, 180, 240 veya 360 güne kadar vadeli satışlar için teminat sağlanacaktır.
- Primler; azami %25 peşin ve geri kalanı 3 taksitle ödenebilir, primin peşin ödenmesi durumunda %10 indirim yapılacaktır.
- Prim tutarı KOBİ’lerin toplam yurtiçi alacak tutarı ve vadesine göre değişkenlik göstermektedir.
Alacak Sigortası Prim Oranı Nasıl Hesaplanır?
Prim hesaplaması, aşağıdaki tabloya göre hesaplanır. Sigortalanabilir ciro ile müşterinin seçmiş olduğu vade aralığına tekabül eden prim oranının çarpılması ile elde edilmektedir. Hesaplanan prim her halükarda 2.000-TL’nin altında olamaz.
Alacak Sigortası Prim Örnek Fiyatlandırma
Sigortalı Adayı Kobi’nin Vadeli Satışlardan elde ettiği ciro:8 Milyon TL Azami Ödeme Süresi:180 Gün
Teklif çalışılması için toplam cironun Min%50 sini oluşturan alıcılar büyükten küçüğe teklif ekranından sorgulanır.
Alıcılar ve Alıcıların ciro içindeki Dağılımı:
A Firması: 2 Milyon TL / B Firması: 1 Milyon TL / C Firması: 500 Bin TL / D Firması: 500 Bin TL
8 Milyon TL Ciro ve Max180 Gün vadesi için fiyat çarpanı aşağıdaki gibi %0,60olarak belirlenir.
Net Prim=8Miox0,60=48BinTL
Brüt Prim=48BinTL+BSMV(%5)
Poliçe peşin tahsil edilecekse %10 indirim uygulanacak olup, Net prim 43.200TL Olarak hesaplanacaktır.
Azami teminat tutarı tabloda görüldüğü üzere net primin 30 katı ile sınırlı olacaktır.
Alıcı Azami Limitleri
A ve B Alıcıları için: Risk değerlendirme sonucunda, Risk skorlarının düşük olduğu(1,2,3,4)ve Max limit sağlanacağı kabul edilerek limitler ve teminat oranları belirlenmiştir. Esas değerlendirme merkez tarafından yapılacaktır.
C Alıcısı: Risk değerlendirme sonucunda, Risk skorunun 5 olduğu ve Max limit sağlanacağı kabul edilerek limitler ve teminat oranları belirlenmiştir. Esas değerlendirme merkez tarafından yapılacaktır.
D Alıcısı: Risk değerlendirme sonucunda, Risk skorunun 6 olduğu ve bu sebeple limit tahsisi yapılamayacağı kabul edilerek çalışma yapılmıştır. Esas değerlendirme merkez tarafından yapılacaktır.
Devlet Destekli Alacak Sigortası’nda Hasar Süreci Nasıl Olmaktadır?
- Opsiyonel süreler, Sigortalı’nın inisiyatifindedir. Dilerse, faturanın veya varsa çekin vadesinin dolduğu gün müdahale talebinde bulunabilir.
- Hasar süreci, sigortalının Merkez’e başvurusu ile başlayacaktır. Hasar başvuruları, Sistem’e ait www.alacaksigortasi.gov.tradresinde yer alan bağlantı ile çevrimiçi olarak yapılır.
- Sigortalı hasar dosyası için istenen tüm bilgi ve belgeleri zamanında Merkez’e iletmekle yükümlüdür. Merkez, gerekli kontrollerin ardından tüm bilgi ve belgeleri hukuk bürosuna iletecektir.
- Tahsilat süresi bittiğinde tazminat ödemesi gerçekleştirilecektir. Bu aşamadan sonra da hukuk bürosu tarafından işlemlere devam edilecektir.
- Hasar dosyası, tahsilatın artık mümkün olmadığına dair hukuk bürosunun görüşü varsa veya tahsilat maliyetleri alacak tutarından fazla tutacaksa, Merkez tarafından kapatılabilir.
- Hukuki masraflarda Türkiye Barolar Birliği’nin ilgili yıldaki Avukatlık Asgari Ücret Tarife’si geçerli olacaktır.